Guds rövarnäste

 

Matteusevangeliet 21:12-13:

12 Jesus kom in på tempelplatsen och drev ut alla som sålde och köpte där i templet . Han välte växlarnas bord och duvförsäljarnas stolar 13 och sade till dem: ”Det står skrivet: Mitt hus ska kallas ett bönens hus . Men ni har gjort det till ett rövarnäste !” (FB14.)

Johannesevangeliet 2:13-16:

13 Judarnas påsk närmade sig, och Jesus gick upp till Jerusalem. 14 På tempelplatsen såg han dem som sålde oxar, får och duvor och dem som satt där och växlade pengar. 15 Då gjorde han en piska av rep och drev ut allesammans från tempelgården med både får och oxar. Han slog ut växlarnas mynt och välte deras bord, 16 och till duvförsäljarna sade han: ”Ta bort det härifrån! Gör inte min Fars hus till en marknadsplats!” (FB14)

jesus-cleanses-temple

1 Korintierbrevet 6:19-20:

“ 19 Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel för den helige Ande som bor i er och som ni har fått av Gud? Ni tillhör inte er själva, 20 ni är köpta till ett högt pris. Ära då Gud med er kropp!” (FB14)

 

När Jesus kom till tempelplatsen och såg att den hade blivit till en marknad blev han upprörd, han kastade omkull borden och drev ut folket som håll på med försäljning. Guds tempel ska hållas heligt och rent!

Jesus har ett nytt tempel nu, vet ni inte att era kroppar är den Helige Andes tempel? Jesus har inte slutat bry sig om vad som försiggår på templets gårdar, han brinner fortfarande av iver för att detta tempel ska hållas rent och snyggt. Men precis som i dessa bibelställen är det inte människan som ska rena sig själv, utan när Jesus kliver in tar han på sig hårdhandskarna och driver ut det som är orent i oss.

Hands Holding a Seedling and Soil ca. 2000

Jesus är också en öm trädgårdsmästare som planterar oss som sina träd och sköter dem året runt, men ibland så behöver han också slita upp ogräs som växer i oss. Jag tror inte vi kan hjälpa Gud värst mycket med det här arbetet, om vi hade kunnat hjälpa honom hade vi också kunnat bli rättfärdiga genom laggärningar. Vilket Paulus lär oss så tydligt att vi inte kan i sina brev.

Däremot tror jag vi kan välja att växa i relationen till honom, genom att spendera tid med honom. Självklart så ska vi inte heller lägga gödsel på ogräset eller bjuda in till loppis i vårt själsliv. Där tror jag vi har ett ansvar att vara vaksamma över vad vi tillåter in i våra liv, så långt det beror på oss.  Det handlar om att dagligen ta upp sitt kors, förneka sig själv, sitt kött och sina impulser att göra ont.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>