Vad betyder ”frälst”?

Vi kristna slänger oss med den här termen ofta, det beror dels på att vi själva har upplevt fenomenet, dels på att vi vill att alla ska få uppleva det och dels för att Jesus ber oss att lära alla folk vad han har lärt oss.

Men vad betyder det egentligen att vara ”frälst”? Ordet förekommer ofta i Nya testamentet. NT är skriven på grekiska och när man översätter ordet ”Sozo” översätter man det med ”frälst.”

sozo1

Det betyder: Att rädda, frigöra eller skydda. Hela, bevara – och härligast av allt: Att bli gjord hel.

Det svenska ordet frälst kommer från ett gammalt uttryck som vi inte längre använder till vardags. Kanske med undantag till exempel kan man säga ”Han var hockeyfrälst!” för att beskriva någon som tyckte väldigt mycket om hockey. Ordet betyder egentligen ”att bli frigjord”, ordagrant att bli ”frihalsad.” Man använde det för att beskriva frigörelsen av fångar som var bundna kring halsen.

Som vi ser av definitionen så ligger det nära till hands att använda en sådan liknelse, att bli frihalsad. Bibeln beskriver hur människan har fastnat i synd och att vi behöver bli frigjorda från den. Att vara en syndare innebär i första hand att man har tappat kontakten med Gud. Och det innebär också att man gör saker som är emot Guds vilja och hans karaktär. Hans vilja är uttryckt i Bibeln, genom den kan vi förstå vad som är synd. Vi ser Guds många bud i Gamla testamentet och även Jesu bud i Nya testamentet. Bibel uttrycker också att alla människor har en moralisk uppfattning, ”Det lagen kräver är skrivet i deras hjärtan.” (Romarbrevet 2:14 FB14.)

Gud har skapat människan till sin avbild, men den här avbilden har blivit sönderslagen genom synd. Alla människor är trasiga, sårade och förvridna. Det är bara Gud som kan laga oss. Han kan rädda oss från våra smärtor, rengöra våra sår och frigöra oss från vårt destruktiva slaveri. Han vill återskapa oss i sin avbild.

Vi tillåter honom att göra det genom att omvända oss från vår synd, bekänna den, be om förlåtelse, döpa oss och bli födda på nytt. När detta har hänt har vi blivit frälsta, ”frihalsade från syndens snara!”

Exakt i vilken ordning det sker, eller om det ens finns en specifik ordning, det vet jag inte. Det kan börja med en bön där man ber Gud om förlåtelse för vad man gjort och att man ska få ta del av det nya livet. Det handlar om att förneka sig själv, att dö bort från sitt gamla liv och födas in i det nya. När man blir född på nytt så blir man född av Ande och den Helige Ande tar upp boning inom oss. Han är det saknande kugghjulet i människan design. Gud har alltid tänk att han ska vara en del av vårt liv, men när avbilden slogs sönder så förändrades det. (Läs mer i Johannesevangeliet 3:1-21)

Cross-W300

Du kan läsa här om hur jag blev frälst och började kalla mig kristen, och här kan du läsa mer om vad ”Evangeliet” är. Det tar upp hur Gud har löst problemet med vår synd.

När man har blivit frälst har man alltså Gud på insidan, och man lever i konstant relation till honom genom hans egen ande! ”Kristus i er, härlighetens hopp.” (Kolosserbrevet 1:27 FB14)

3 tankar om “Vad betyder ”frälst”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>