Han mättar ditt begär med sitt goda.

John Piper är en känd predikant från USA, han har en synvinkel på kristen tro som han kallar för ”Christian Hedonism”. Kristen Hedonism. Det kan tyckas underligt att blanda dessa termer, men han har en god poäng i botten av det hela. För det första ska vi inte blanda ihop Hedonism med Hedendom. Hedonism går ut på att söka den störta möjliga njutningen i livet medan Hedendomen är synonymt med Asa tro, dvs det dom gamla vikningarna trodde på.

Pipers one-liner I botten av det här är ”God is most glorified in us when we’re the most statisfied in him”. Gud blir som mest förhärligad i oss när vi är som mest tillfredsställda i honom. Gud har skapat oss för sin egen äras skull (Jes 43:7), så det är något vi bör eftersträva. Vi tänker oss ofta att Gud är en tyrann som vill förslava alla jordens folk och sitta som enväldig kung och ta åt sig all ära. Men det är inte en ärlig bild av vem Gud är. Om han hade varit en tyrann så hade hela jorden redan varit under hans välde, eftersom att han är allsmäktig så är det inget problem för honom att få till det. Han är dock en gentleman som ger oss en fri vilja och som snarare charmar oss till sig själv än tvingar dit oss. Han vill att vi ska älska honom uppriktigt och ärligt. Gud är allsmäktig och ursprunget till allt som är gott så Han förtjänar att äras, inte för att han är en tyrann eller kung som stjäl makten utan för att han har all makt, vishet och godhet i sin hand redan.  När Piper kommer med ett sådant påstående ställs därför den tidigare synen på ända. Gud blir som mest förhärligad eller ärad i oss, när vi är som mest tillfredsställda i honom. Om Gud verkligen är god och det godaste finns det heller inget annat som kan överträffa honom i tillfredsställning. Det betyder att vi inte bör underkasta oss Gud av tvång och med gnäll. Utan att vi får låta Gud uppfylla oss så att vår glädje spiller över. När Gud får göra sina stora under med sin mäktiga kraft i oss så kommer det ge oss tillfredsställelse! Vi försöker fylla oss med allt möjligt annat för att nå upp till det här, men som Todd White en gång sa ”There is no high like the most high”.

Av David. Lova Herren, min själ! Hela mitt inre, prisa hans heliga namn! Lova Herren, min själv, och glöm inte allt gott han gör – han förlåter dig alla dina synder och botar alla dina sjukdomar, han friköper ditt liv från graven och kröner dig med nåd och barmhärtighet, han mättar ditt begär med sitt goda så att du blir ung på nytt som en örn. – Ps 103:1-5

Här skriver psalmisten till sig själv: Lova Herren, min själ. Han har förstått att det finns en djup tillfredsställelse i Gud. Men han, likt oss, kanske har en dålig dag, vecka eller månad och känner inte för att ge Gud äran. Men han säger till sig själv att ändå ställa in sig på att ge Gud äran. Job gjorde likadant när han blev testad av Djävulen, han ställde in sig på att ära Gud, och genom många om och men fick han möta Gud. Då yttrade han dom fantastiska orden: ”Förut hade jag bara hört talas om dig, men nu har jag sett dig med egna ögon.” (Job 42:5). Job fick möta honom som är ursprunget till allt gott, och det förändrade hela hans liv. Det handlar inte om att bara ignorera alla dom problem eller bördor som kommer i livet utan om att ha en inställning av förväntan på att Gud kommer låta allt det där samverka till det bästa (Rom 8:28). Dessutom lovar Gud oss att vi får komma till honom med våra önskningar och vår klagan, men vi bör inte stanna där utan lämna våra önskningar och bördor hos honom som kan uppfylla allt vad som är gott och förkasta det som är ont. Vi ibland behöva säga till oss själva: ”Lova Herren, det är värt det, Han är värd det, det kommer visa sig att det är det klokaste jag kan göra.” Psalmisten lämnar oss inte hängande utan ger en rad skäl till varför vi kan ära Herren även när det känns tufft. ”Glöm inte allt gott han gör” där gör är i nutid, inte vad han har gjort, utan vad han gör. Han förlåter synder, han botar sjukdomar (om än på andra vägar än vi tänker oss), han ger oss liv efter döden. Och till sist: ”Han mättar ditt begär med sitt goda”.

Problemet med begär är att vårt mänskliga begär har blivit förvridet. Som jag tidigare nämnde gör det så att vi vill fylla upp ett tomrum med en rad olika saker. Shopping, droger, kickar, pengar, mat eller vad det nu kan vara. Vi blir också djupt förälskade i våra begär och vi vill inte gärna släppa taget om dem. Om någon exempelvis älskar mat mer än Gud blir det väldigt svårt att gå in i en tid av fasta för att uppoffringen är för stor. Därför pratar Jesus om omvändelse. Nu finns det många fler djup i det begreppet än så, men en del av det är att släppa taget om det där som vi älskar och vända oss till honom istället. Om vi nu tror att Kristus offrade allt det goda som han hade hos Fadern för att få vara med oss, så kanske vi kan tänka oss att offra lite av det goda världen erbjuder också. Begäret i sig självt är inte fel, men det är trasigt och förstört. Vi behöver bli helade på det området, vi behöver få smaka och känna att Guds tillfredsställelse är väldigt god (ps 34:9). Det är inte världens goda Gud erbjuder oss, utan sitt goda. Jag tror att det innebär mer av honom själv, eftersom det inte finns något bättre än Gud finns det heller inget bättre vi kan önska oss.

Lita på Herren och gör det goda, bo i landet och lev i trofasthet, och ha din glädje i Herren . Då ska han ge dig vad ditt hjärta begär. – Ps 37:3-4

Psalm 37:3-4 talar också om det här ämnet med tillfredsställelse. Vers tre kommer med en avgörande poäng ”Lita på Herren”. Utan att lita på honom, så kommer vi inte att komma till honom och tro honom om gott. Vi måste lita på att han är den han säger att han är och att han vill mätta oss med sitt goda. ”Utan tro är det omöjligt att behaga Gud, för den som kommer till Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom” (Heb 11:6). Psalmisten ger oss här 5 punkter som sedan resulterar i ”då-et” som kommer i slutet av verserna. Men vi fokusera på den 5e saken här. ”Ha din glädje i Herren. Då ska han ge dig vad ditt hjärta begär”. Detta knyter in i det vi tidigare har talat om, nämligen att vi ska vara uppfyllda och tillfredsställda av Gud själv. Det här är en, som jag gillar att kalla, uppåtspiral. Om vi har vår glädje i Gud ska han ge oss vad vi begär, vårt begär är Gud och därför gläder vi oss i honom och då ger han oss vad vi begär.

För att få uppleva det här måste vi släppa taget om världens goda och låta Gud uppfylla oss med sitt goda. Jag tror också det finns en aspekt av att söka honom för att få uppleva hans goda. Jag tror inte att vi kan dra ned hans goda ur himlen på något vis, men jag tror utifrån Heb 11:6 att Gud lönar dem som söker honom. Om vi känner att vi inte vill släppa taget om det världsligt goda kan vi alltid be Gud om den nåden att han låter sin vilja ske i oss, att han hjälper oss och gör det vi inte kan göra själva så att vi kan släppa det. Hjälp mig vilja att vilja släppa taget Gud! Bibeln är full av löften från Gud och om vi verkligen tror att han är till och att han lönar oss när vi söker honom så är det väl värt att ta reda på vilka dessa löften är. Det gör också, när vi får tag i sanningen om Gud, att han är god, pålitlig och trofast att när vi ber ”Låt din vilja ske” så gör vi inte det av tvång eller med en klump i magen, utan med en stor förväntan på vad Pappa Gud kan göra härnäst.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>