Att höra Guds röst.

För en tid sedan var jag frustrerad på Gud då jag tyckte att jag inte kunde urskilja hans röst. Jag blev så sur att ropade till honom: ”Varför kan du inte vara mer konkret!? du vet – svart på vitt!” Jag tror vi kristna alla har upplevt den här frustrationen i våra liv. Vi vill gärna ha Guds ledning, eftersom vi tror att han vet bäst. Svaret på mitt rop var: ”Tja, jag har skrivit en bok, den är full med svart på vitt, bokstavligt talat. Du kan ju böra där.” – genast fick jag ödmjuka mig och erkänna att så är det ju faktiskt. Gud har humor!

Det finns många olika sätt att höra Guds röst på. Och eftersom tron på Jesus går ut på att ha en relation med honom och Gud Fadern – vår skapare, så bör det vara så att han kan tala till var och en av oss på ett personligt sätt. Här finns det dock många faror att se upp för. Det är nämligen inte helt enkelt att avgöra vad som är från Gud och inte.

I min erfarenhet har Gud talat på primärt 5 sätt (notera att jag inte säger att detta är de enda sätten Gud talar på, utan bara hur jag upplevt hans röst). Det första och tydligaste sättet som Gud har talat till mig är genom inre bilder. Det ser ungefär ut som en dagdröm, en inre föreställning. Det andra sättet är genom tankar, det tredje genom känslor, det fjärde genom omständigheter och det femte genom Bibeln.

Problemet med dom inre bilderna är att det inte är helt enkelt att veta när det är Gud och när det bara är min egen fantasi, gränsen är hårfin. Hur kan jag veta att allt inte är mina egna föreställningar bara? Jo, för att jag har fått det bevisat för mig. Det har tillexempel många gånger kommit en bild till mig åt en person som jag ber för och personen har blivit träffad av denna och tyckt att det varit mitt i prick. Ett tydligt exempel var något som hände mig ett år när vi med Street Aid var på Gatufesten. Vi bad innan vi skulle ut och prata med folk. Där i den anrika bussen fick jag en inre bild där jag såg en människa komma hoppandes på kryckor, ett brutet ben. Något stämde dock inte, i min värld är gips vita men i den här bilden var gipset blått. Jag tänkte att det kanske bara var inbillning, gips är ju inte blåa. Jag hoppar ur bussen och gör mig redo att bjuda på fika och prata om Jesus. Det går inte mer än ett par minuter innan det kommer en familj gåendes förbi bussen var av en av dom hoppar på kryckor och har brutit benet. Hon hade vitt gips, men utanpå hade hon hade en blå plastskena som skulle stabilisera upp benet ytterligare – detta hade jag aldrig sett förut! Jag fick be för henne och enligt henne själv blev hon helad.

Problemet med tankarna är liknande, hur vet jag vad som är mina tankar och vad som är Guds tankar? Tankarna har bekräftats på liknande sätt som de inre bilderna. Det kan komma en tanke när jag ber för någon, och jag delar tanken och den träffar. Jag har också upplevt gånger då Gud har sagt – dvs att det kommit en tanke: ”Gå hit och gör det här” också har det blivit så som tanken förutsa.

Känslorna var det ganska länge sedan Gud uttryckte sig genom, men då det begav sig kunde det vara känslor av kärlek, värme eller dylikt som liksom uppfyllde mig på ett sådant sätt som gjorde att jag förstod att Gud var särskilt nära i den stunden. Jag har även känt smärtor i olika delar av kroppen som har visat sig vara andra människors som jag också där har fått be för. Vid ett tillfälle då jag samtalade med en tjej på en annan outreach vi hade med Street Aid så upplevde jag en våldsam ångest och frågade om hon hade ångest, vilket hon hade och jag fick be för henne.

Gud kan tala genom omständigheter. Med omständigheter menar jag att ibland faller saker och ting på plats på ett helt övernaturligt sätt. Då kan man med enkelhet tolka att det är Gud som ligger bakom det. Det kan också ofta finnas läxor inbakade i sådana händelseförlopp.

Problemet med alla dom här sakerna är att det är stilla viskningar som liknar naturliga saker: Naturlig fantasi, naturliga tankar, naturliga känslor, det där händelseförloppet kanske bara var slumpen. Som framgår av mina exempel så har jag provat mig fram. Jag har tagit foten över båtrelingen och känt på vattnet, ju mer jag märker att vattnet faktiskt bär mig desto mer har jag vågat gå ut på vattnet. Men våra erfarenheter måste matcha med Guds ord. Om vi upplever något som står i motsats till det Gud har sagt så kommer det inte från Gud och bör inte handla efter den upplevelsen. Därför behöver vi lära känna honom och hans satt att handla genom Bibeln.

Men det finns också ytterligare svårigheter. Det är nämligen så att det är lätt för oss att projicera saker på Gud. Om jag hemskt gärna vill något så kan jag övertolka saker och få det att låta som om det kommer från Gud, det kan ske helt undermedvetet. För att ta ett banalt exempel: Om någon är väldigt kär i någon annan så kan man ju inbilla sig att Gud säger till en att fråga chans på den personen (om man nu går på mellanstadiet). Exemplet må vara banalt, men ändå är det tydligt – kärleksrelationer är bland det viktigaste vi har som människor och lever man ensam kan man bli helt upptagen av tanken att hitta en partner. Ett annat exempel skulle kunna vara att någon pastor upplever att Gud ska sända en väckelse – dvs många människor till kyrkan. Detta kan dock vara en längtan som pastorn har, han vill att just hans kyrka ska vara den största och därför blir det också det som han hör från Gud också (sen är det ju inte fel om lönen ökar något heller).

Det jag vill säga är att våra mänskliga dragningar, önskningar och det vi längtar efter kan skapa brus på linjen till Gud.

Därför måste vår utgångspunkt vara det där svarta på det vita, Bibeln. Som har varit Guds folks grundval i tusentals år. Där har Gud uppenbarat sig, där får vi lära känna honom som den han är. Han talar som tydligast genom Bibeln. Vi måste acceptera hans auktoritet, det kan finnas saker i Bibeln som vi inte håller med om, men Gud är Gud – dvs chefernas chef och jag gör rätt i att rätta mig efter honom.

Det blir en ständig korrigerings process. I min tidiga vandring med Jesus så la jag stort fokus på att människor skulle få uppleva helanden i sina liv – vilket så klart är något som Gud vill, det är tydligt när vi ser på Jesu liv. Men det kanske inte är det högsta prioriteringen att människor ska bli helade kroppsligen. För om kroppen blir hel, men själen förblir trasig och sjuk är det inte värt särskilt mycket. Dessutom sökte jag helande för att jag tyckte det var häftigt inte för att jag lät Guds kärlek verka genom mig. Jag brydde mig inte så mycket om människorna, bara den coola upplevelsen av helande. Bibeln säger att ett sådant agerande är meningslöst (1 kor 13). Allt en kristen gör ska ske av kärlek, främst till Gud och i andra hand till alla människor man möter på.

Vi behöver överge våra egna dragningar, önskningar och det vi längtar efter. Vi behöver överlåta det i Guds händer. Det innebär inte nödvändigtvis att Gud inte vill välsigna oss med dom här sakerna, men det innebär att vi får rätt prioriteringar i livet. ”Sök Guds rike först så ska du få allt det andra också” (Matt 6:33) om vi sätter Guds vilja först så kommer allt annat komma där efter.

Vi vet att Gud vill veta alla våra önskningar, det står i Filipperbrevet 4: ”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” Jag brukar tänka mig att vi får skriva önskelistor till Gud, hur långa vi vill. Men att vi också måste komma fram till korset med dem och spika upp de där önskelistorna där och säga som Jesus gjorde i Getsemane trädgård: ”Ske din vilja, inte min” (luk 22:42).Då kan vi lita på att Gud, som är allt igenom god, kommer ge oss det som är gott på den där listan och kasta bort det som är av ondo. Det blir som att lägga av sig en ryggsäck full med tunga stenar. Jag får lägga över mitt eget på honom och han får bära mig och leda mig rätt.

Jag tror det är något som rensar upp ordentligt på linjen mellan oss och Gud när vi lägger ner vårt eget inför honom. Molnen skingras och vi får börja se mer klart och tydligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>